torsdag 2. desember 2010

The Radiant City

Listen carefully, godtfolk.
I morra klokka 17-21 er det åpning av utstillingen "The Radiant City".

"Kl. 01:24 den 26. april 1986 inntreffer en ulykke ved Tsjernobyl kjernekraftverk som får en av reaktorene til å eksploderer. 36 timer etter ulykken blir de nesten 50.000 innbyggerne av Pripyat, en by bare 3 kilometer unna, evakuert etter to timers varsel og med et løfte om at de ville kunne vende tilbake etter tre dager. Et område på 30 kvadratkilometer, inkludert Pripyat, ble stengt av og har vært ubeboelig siden, på grunn av radioaktiv forurensning fra ulykken.
Pripyat ble bygget i 1970 for å huse arbeiderne ved Tsjernobylkraftverket. Som mange nye byer i Sovjetunionen, ble byplanleggingen inspirert av den fransk-sveitsiske arkitekten Le Corbusier's begreper om den utopiske by, eller, som han kalte den,  "the radiant city". Le Corbusier ønsket å integrere grøntområder med høyhus, i de store områdene mellom bygningene, men også under dem og på hustakene, hvilket ville skape en ”vertikal hageby”. Hans mål var å tilby arbeiderne enkel tilgang til natur og fritidsområder. Pripyat i dag er en annen slags hageby: ubeboelig for mennesker, men et tilfluktssted for dyreliv.
Den 24. juni 2010 dro Kristiansen inn i eksklusjonssonen som omgir den ødelagte Tsjernobylreaktoren. Han har brukt dette besøket som utgangspunkt for sin avgangsutstilling, som består av fotografisk materiale, video og lydarbeid".

Dette finner sted på KHM Gallery i Malmö.
Kom da!

1 kommentar:

  1. Håper utstillingen får mange interesserte besøkere .... og som kan gi positive ringvirkninger i årene framover....LYKKE TIL !!!

    SvarSlett