mandag 6. desember 2010

Vel overstått eksamensutstilling

Her er hva kunstkritiker Thomas Millroth mener om utstillinga til Lars-Andreas:

"Examensutställningarna på KHM är alltid värda att besökas. Nu var det Lars-Andreas Tovey Kristiansens tur. Om ni minns projektet i Folkets Park för ett tag sedan, så var det han som hade gjort en skulptur av den reva i fartygsskrovet på strejkbrytarfartyget Amalthea, som orsakats av bomben, som Anton Nilsson apterat. Ett av de märkligaste monumenten med anknytning till arbetarrörelsen jag sett. I en hylla i Sydsvenskan önskade jag att det kunde stå kvar. Så blev det inte.

Tovey Kristiansen har nu närmat sig en annan sida av utopin, modernismen, utvecklingen och det socialistiska experimentet, kan man nog säga. Han har tagit sig in i Tjernobyl-området och dokumenterat. Sovjetunionen var ju ett modernistiskt projekt, som ju inte gick särskilt bra. Husen i Tjernobyl är byggda i Corbusiers efterföljd med grönska mellan huskropparna. Luft och ljus. Tillväxten var tänkt oändlig. Så skedde kärnkraftskatastrofen. Mer än ett värmeverk kollapsade, det var en sinnebild för ett helt experiment, en vision som sedan länga glappade. Detta har Tovey Kristiansen fångat mästerligt. Den modernistiska arkitekturen blir återerövrad av naturen. Och i en flimrande stillastående video med fågelsång och destruktion är närvaron skakande.

Han har tagit upp - både i Folkets Park och här - en viktig idéhistorisk och reell aspekt på moderniteten, arbetarrörelsen och drömmen om välfärd och tillväxt".

4 kommentarer:

  1. Dette er jo noe så sjeldent som topp karakter og vanvittig bra gjennomført. Idéen er unik og interessant og bare ved å se bilder og forestille seg lyden blir man dratt inn i den verden kunstneren ønsker å ta oss med inn i. Hva blir det neste? Jo det blir en fullt utdannet og intellektuell kunstner som er klar for verden! Hilsen stolt storebror!

    SvarSlett
  2. ÅÅÅÅ...så fin omtale...gleder meg med dere...

    SvarSlett
  3. Gratulerer så mye til Lars Andreas!

    SvarSlett
  4. Nå er vi virkelig "krye", gleder oss til å se og oppleve det:)
    Det er meget spesielt for oss at du har valgt Tjernobyl som utgangspunkt i din Mastergradutstilling, etter å ha arbeidet med hjelp til Tjernobylofre siden 1995 der også du har vært sterkt invollvert har vi fått godt innblikk i hva denne katastroften har innebært for uskyldige ofre. Vi vet også hvor mye arbeide som ligger bak denne utstillingen, og vi er utrolig stolte.

    SvarSlett