onsdag 17. november 2010

Skumle natta

Det har aldri vært noe problem å legge Sprell for natta. De aller fleste kvelder i hvertfall.
Det har sikkert mye å si at vi ikke tvinger ho til å sove klokka sju bare fordi ekspertene sier at vi skal gjøre det. Det får komme når ho er litt større.
Vi legger ho i vogga når vi merker at ho er trøtt, også sovner ho.
De første ukene kunne klokka bli både tolv og ett før det skjedde, men det gikk seg til av seg selv, og nå legger ho seg mellom halv åtte og halv ni. Sånn omtrent.

De to siste ukene derimot, har ho protestert verre på å legge seg selv om ho helt tydelig har vært kjempetrøtt. Et par ganger har ho sovna, for så å våkne en halvtime senere og hyyyylskrike. Da er det ingenting som virker annet enn å bære ho rundt og rundt i leiligheten. Med en gang vi stopper eller vi prøver å sette vårs ned er vrælinga i gang igjen.
Siden det har tatt to til fire timer å få ho til å sovne igjen, sier det seg selv at det er TUNGT å gå og bære på en fem-kilos klædd så lenge.
Den vrælinga er så høy og intens at man ikke kan høre hva man selv tenker, og det har vært noen kvelder jeg ikke hadde blitt det spor overraska om barnevernet hadde stått på døra. Det høres jo ut som ho blir mishandla.

Mandag kveld var en sånn kveld. Jeg hadde gått rundt i to timer med en overtrøtt liten jente, og det var en halvtime sia siste vræl, så jeg prøvde å legge ho ned i vogga igjen. Da satte det i gang med det samme ho landa på madrassen, og man kan trygt si jeg ble en smule oppgitt.
Jeg begynte å tenke etter hva som var forskjellig nå, fra når ho sover på dagen. Det er nemlig aldri noe problem å sovne på dagen.
Det eneste jeg kunne komme på var at om dagen er det lyst, og om kvelden er det mørkt. Vi skrur alltid av lyset når ho legger seg for kvelden, litt sånn for å markere forskjell på dag og natt.
Det skader ikke å prøve tenkte jeg. Tok ho opp, gikk bort og skrudde på lyset og la ho ned igjen. Tror dere ikke ungen bare snudde seg rundt, lukka øynene og sovna!

Sprell har blitt stor nok til å bli redd i mørket stakkar.
De to siste kveldene har vi hatt lyset på når ho legger seg, og begge gangene har ho sovna uten protester av noe slag.
Vi er tilbake til det gamle systemet:
Sove 20.30.
Våkner og er sulten rundt 5.
Sove til 8.30, og da er det morran.

Håper bare det fortsetter sånn!

1 kommentar:

  1. Hm.... det høres helt normal ut og en fin løsning på sovinga. Er tilhenger av å ha et lite lys på... skjønner godt at det er skummelt når det blir helt mørk. Vet et par gutter som alltid hadde på et lite lys;)

    SvarSlett